Vend • Vend

Tips för att undvika att bedrägerier

Varje dag arbetar vi med säkerheten på Vend, men det finns alltid bedragare och rötägg som av olika skäl försöker lura andra människor. Vi gör vårt bästa för att fånga upp och adressera skumrasket, men vi behöver alltid din hjälp också, så använd länken “Anmäl annonsen!” som finns på varje annons så fort du uppmärksammar något skumt.

Var extra vaksam på annonser från nya medlemmar

Den stora majoriteten av de återkommande användarna på Vend är sköna lirare och reko människor. Generellt sett begås bedrägeri oftast av helt nya medlemskonton. Vi tar alltid bort suspekta konton efterhand som de uppdagas eller när du som användare anmäler något. Kika alltid på hur länge säljaren varit medlem, det står i annonsen. Är det mer än en månad så kan du i 99,9% av fallen vara lugn.

För din säkerhet tänk på följande, speciellt för annonser från nya medlemmar

• Om priset på en vara är för bra för att vara sant samtidigt som medlemskontot är nytt - Anmäl annonsen!

• En del instrument är vanligare än annat när det kommer till bedrägerier. Var alltid extra vaksam på annonser med ljudkort, effektpedaler och Dj-utrustning. Och igen, tänk alltid extra på om det är en helt ny användare.

• Är säljaren ny medlem och bor på en, relativt sett, otillgänglig plats (ex Gotland) eller ovanligt långt bort, var på din vakt och förbetala inget.

• Försöker säljaren på olika sätt att undvika att du hämtar en vara på plats? Då osar det katt och vi rekommenderar att du anmäler annonsen direkt. Även om du inte bor nära säljaren så kan du ju skriva och säga att du vill plocka upp varan på plats.

• Gör gärna en bildsökning på Google (images.google.com) och sök produkten på exempelvis Ebay för att se om annons-bilderna dyker upp på annan plats på nätet. Om så är fallet och det är i ett sammanhang som inte hänger ihop med säljarinformationen på Vend så är risken stor att det är en bedragare - Anmäl annonsen!

• På tal om google så bör du vara försiktig med annonser som har märkligt språkbruk eller känns google-översatta. En klassiker är att ordet "keys" på en synth beskrivs som "nycklar".

• Sök gärna på nätet efter telefonnummer som säljare vill att du swishar till eller som står i annonsen. Det finns massor av webbtjänster som gräver fram info om folk och deras förehavanden på nätet.

• Finns det telefonnummer i annonsen så kontrollera om numret är kopplat till Swish. Det kan du göra genom att påbörja en Swish-betalning på fem kronor men avbryta betalningen i BankID-steget. Då ser du namnet på personen även om det är ett hemligt eller olistat nummer. Titta extra noga på om namnet stämmer överens med vad som står i annonsen och i epostkonversationer. Är numret i annonsen inte är kopplat till Swish så osar det katt och du bör inte göra affär med förbetalning.

• I regel är bedragare inte pålästa på produkten de försöker sälja så om du anar ugglor i mossen kan du alltid ställa en fråga som inte alls stämmer med instrumentet. Oftast får du ändå ett positivt svar trots allt och då vet du direkt att det är dags att anmäla annonsen.

• Riktigt dåliga foto kan vara tecken på bedrägeri. Om säljaren har flera olika annonser uppe kan du se om fotona är likadana i stilen eller fotade på samma ställe eller med samma bakgrund. Skiljer sig fotostilen eller bakgrunden markant så kan det vara fejk.

Speciellt för dig som lägger upp köpes-annonser

• Det är viktigt för din säkerhet att du använder rätt annonstyp om du lägger upp en köpes-annons. Lägg inte en köpes-annons i säljes-kategorin.

• Det är populärt för bedragare att attackera köpes-annonser. Oftast försöker de ta kontakt via SMS och säger sig ha varan och kan bjuda på frakten, så vår rekommendation är att aldrig skriva ditt nummer i annonsens fritextfält. Vend visar av detta skälet inte heller telefonnummer i Köpes-annonser och vi filtrerar svar på Köpes-annonser för att minimera risken för bedrägeri.

Sveriges marknadsplats för musiker sedan 2009